drawing pin purple
Semantic-Error-cover

Semantic Error

Nem tudok egy minden médiumot lefedő ismertetőt írni, ugyanis az élőszereplős verzióhoz idő hiányában nem volt szerencsém, a regény pedig hivatalos kiadás hiányában várat magára… De a manhwa elolvasása és a japán drama CD meghallgatása után megérett bennem a gondolat, hogy írjak néhány szót erről a történetről is. (Még az is lehet, hogy később bővítem, amint sikerült pótolnom.)

Ismételten felhívom mindenki figyelmét, hogy a bejegyzésben foglaltak csak és kizárólag a saját véleményemet és ízlésemet tükrözik, amelyek elég gyakran eltérnek másokétól. Ha elolvastad a manhwát/meghallgattad a CD-t és nem értesz velem egyet, nem fogunk összeveszni rajta. 😊

A Semantic Error hatalmas népszerűségnek örvend szerte a világban, számos feldolgozást megélt az évek alatt:

  • regény & webtoon – 2018.
  • aeni – 2021. március
  • sorozat – 2022. február
  • japán drama CD – 2023. december

Az alkotás lényegében egy ellenségekből szeretők történet, amely a szereplők személyiségének tökéletes ellentétére épít. Remekül elegyíti a stílusokat, nagyjából bárki találhat benne valamit, ami miatt érdekesnek találja. Egyszerre vicces, romantikus, cuki, ugyanakkor a dráma kedvelői is felfedezhetik benne a konfliktusokat és megoldásra váró problémákat. Angy, aki az eredeti regényt átdolgozta, még néhány forró pillanatot is belecsempészett a manhwába.

De lássuk, miről is szól:

Choo Sangwoo egy egyenes és szabálykövető ember, így amikor csapattársai lógva hagyják egy iskolai prezentáció elkészítésekor, ő a legkisebb lelkiismeretfurdalás nélkül hagyja le a nevüket a készítők listájáról. Ezzel azonban nem csupán egy apróbb kellemetlenséget okoz a többieknek, hanem az egyik végzős hallgató – aki egyetlen találkozójukon sem jelent meg a felkészülés során – ennek köszönhetően képtelen lediplomázni és továbbtanulni.

Nem sokkal később egy másik projektjével is meggyűlik a baja, ugyanis társa kénytelen kiszállni, ő pedig grafikus nélkül marad. Szerencsére ajánlanak neki valakit, ám az első találkozáskor egy igencsak kellemetlen meglepetésben lesz része, amikor pont az a végzős hallgató tűnik fel – Jang Jaeyoung – akinek a „jövőjét sikerült elintéznie”.

A manhwa rajzolása egyszerűen gyönyörű. Angy különleges textúrákat használva teszi egyedivé alkotását, (amelynek a tisztítók kevésbé örültek xD) és egész színorgiát teremtve kényezteti az olvasókat. A képkockák néha szinte megszólalnak.

Rendkívül érdekesek az évadok végén lévő kis alkotói szösszenetek is a tollából, személy szerint élvezettel olvastam, hogyan élte meg a fejezetek rajzolását. Kifejezetten örültem, hogy nem csak egy szokásos kérdezz-feleleket kaptunk, hanem a saját benyomásait és érzéseit osztotta meg velünk.

Az aeniről sajnos már nem tudok hasonló jókat mesélni. Szerintem csak az a „nesze semmi, fogd meg jól” része a franchise-nak… Nagyon rövid és az animáció minősége is bőven hagy kivetnivalót maga után. Inkább csak az a „megnéztem, hogy ezt is letudjam”, de semmi maradandót nem alkottak. (Kár…)

A japán drama CD-től sem voltam túlzottan elragadtatva. Habár a két főszereplőnek hangot adó szinkronszínész kifejezetten a kedvenceim közé tartozik, valahogy sem Masuda Toshiki (Sangwoo), sem pedig Enoki Junya (Jaeyoung) nem remekelt.

Massu Sangwooja valahogy nem elég robotos. Túl sok érzelem és hangsúly van a beszédében, ami teljesen kinyírja a karaktert. EnoJun pedig – habár próbál laza lenni – valahogy nem tudja hozni Jaeyoung harsány HMCS stílusát. Így sajnos egyből megölik a feszültséget, amely kettejük brutális különbözőségéből fakad(na).

Érdekességként megjegyezném, hogy az élőszereplős sorozathoz is ők készítették a japán szinkront – amit azért mindenképpen meglesek majd.

Amennyire én tudom, ezt a CD-t csak a Pokedora appjában lehet meghallgatni, fizikai CD-t nem adtak ki hozzá, úgyhogy ott keresse, ha valakit érdekel. Mindössze nyolc számot vettek fel, amely nem túl sok mindenbe enged betekintést. (Ahhoz képest az árát jól megkérték… 😅)

Lényegében bárkinek szívesen ajánlom a művet, szerintem tényleg mindenki talál benne valamit, ami magával ragadja. Azt nem állítom, hogy egy minden hibától mentes, tökéletes alkotásról van szó, de mindenképpen a jobbak közé tartozik.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Facebook
Twitter

Szólj hozzá!